Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Měřidla pro měření úhlů a zakřivených ploch

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Účel měření

Správná funkce strojů vyžaduje, aby se jejich součásti vyráběli s určitou přesností. Při výrobě těchto součástí se proto musí dbát na dodržení jejich rozměrů, to znamená je měřit. Měřením se kontrolují výsledky výrobních pochodů: zjišťuje se, zda všechny rozměry součásti odpovídají hodnotám předepsaným na výkrese nebo s jakou přesností byly dodrženy. Má velký význam také pro vyměnitelnost součástí a hospodárnost výroby.
Hlavní požadavky na měřidla jsou snadné, rychlé a hlavně přesné měření. Přesnost měřidla musí být asi 10krát větší, než je požadovaná přesnost měřené součásti.
Měření musí být soustavné. V závodech je provádí oddělení technické kontroly (OŘJ – oddělení řízení jakosti).

Měření úhlů

Úhly měříme trigonometrickou nebo goniometrickou metodou.Při použití goniometric-
kých metod porovnáváme měřený úhel s úhlovou stupnicí měřícího přístroje. Při použití trigonometrické metody měříme délkové rozměry, z kterých pomocí trigono- metrických funkcí (sinus nebo tangens) vypočítáme kontrolovaný úhel.

Měření neměnnými (pevnými) a univerzálními měřidly

Měření úhlů je méně časté než měření délek. Základní jednotkou pro měření úhlů je jeden stupeň. Menší jednotkou jsou minuty a vteřiny (1° = 60´ = 3600“).
Pomocí neměnných měřidel, úhelníků a úhlových měřek kontrolujeme úhel sledová- ním průsvitu mezi kontrolovaným úhlem a měřidlem. Úhelníky se vyrábějí s různou neměnnou velikostí úhlu. Úhlové měrky jsou ocelové kalené a přesně obrobené destičky s jedním nebo více úhly. Vyrábějí se v soupravách jako základní rovnoběžné měrky a je možno z nich složit libovolný úhel. Při měření je upevňujeme do držáků. U nás používáme tři stupně přesnosti úhlových měřek, s maximální úchylkou +3, +10 a +30 vteřin. Na přímé měření úhlů se používají v dílenských měřeních úhloměry s vy- měnitelným pravítkem, které je možno v požadované poloze zajistit.
Univerzální úhloměr má dvě navzájem kolmá ramena a jedno vyměnitelné pravítko. Celé stupně odečítáme na hlavní stupnici a hodnotu určuje nulová čárka nónia. Minuty odečítáme od nuly nónia v tom samém směru jako při odečítání úhlových stupňů na čárce nónia, která se nejvíc kryje s některou čárkou základní stupnice. Přesnost odčítání je 5 minut.

Měření optickými měřidly

Optický úhloměr se skládá z pevného pravítka, které je spojeno s kruhovým tělesem se stupnicí, a z pohyblivého pravítka. Základem optického úhloměru je skleněný kruh se čtyřmi kvadranty, s dělením stupnice po 10´ od 0° do 90°. Při měření tupého úhlu odečítáme naměřenou hodnotu od 180°. Stupnici pozorujeme lupou proti světlu. Přesnost odčítání je 5 minut. Pravítka klademe rovně k průsečnici rovin, které tvoří kontrolovaný úhel, jinak měříme s chybou. Optická libela se používá k měření úhlů rovinných a válcových ploch vzhledem k vodorovné rovině. Vodorovnou rovinu zjišťujeme citlivou vodováhou a sklon odčítáme na hlavní a pomocné stupnici mikroskopem. Měřicí mikroskopy umožňují měřit optické úhly úhlovými okulárovými hlavami. V obrazové rovině okuláru je otočná skleněná destička s nitkovým křížem. Je spojená s kruhovou stupnicí, dělenou po stupních. V pomocném mikroskopu odčítáme hodnotu měřeného úhlu v minutách. Optická dělicí hlava se používá na přesné odčítání úhlů a na přesné středové dělení součástek. Měřené hodnoty odčítáme pomocí mikroskopu nebo na matnici. Při upnutí součástky mezi vřeteno a hrot koníku je třeba dbát na jejich správné vyrovnání a na jejich kvalitu, hroty nesmějí házet. Při letmém upnutí musíme kontrolované součástky přesně vystřeďovat. Přesnost odčítání je 1 minuta, s odhadem 30 vteřin.

Měření vodorovné a svislé polohy

Pro kontrolu vodorovné polohy používáme vodováhy. Rozeznáváme vodováhy:
· podélné, pro kontrolu úzkých a dlouhých ploch
· křížové, pro současnou kontrolu vodorovné polohy ve dvou na sebe kol- mých směrech
· hadicové, na kontrolu vodorovné polohy vzdálených ploch
· krabicové, na vyrovnání přístrojů do vodováhy
· rámové, na kontrolu vodorovné i svislé polohy a na kontrolu jejich vzájemné kolmosti
Vodováhy pracují na principu zemské přitažlivosti. Lehká vzduchová bublina se ustálí vždy v nejvyšší poloze libely vodováhy. Princip hadicové vodováhy je založen na ustálení hladiny spojitých nádob ve stejné výšce. Svislou polohu strojů, strojního zařízení nebo jeho částí kontrolujeme obvykle rámovou vodováhou nebo olovnicí (závaží na provázku). Přesnější je kontrola záměrným dalekohledem s pentagonálním hranolem.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT